grflag           enflag                   
       

Μιδέα

Η Μιδέα βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο της αργολικής πεδιάδας. Απέχει 14 χιλιόμετρα από το Αργος και 12 από το Ναύπλιο. Συνδέεται με το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της περιοχής με ασφαλτοστρωμένους δρόμους, που καθιστούν την πρόσβαση στο χωριό χωρίς προβλήματα, ενώ η οδική σήμανση είναι καλή.

Το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 130 μέτρων έχει μεσημβρινό προσανατολισμό (να σημειωθεί ότι η θέα από τον ολόκληρο τον οικισμό είναι εκπληκτική) και διακρίνεται για την ηπιότητα και ξηρότητα του κλίματος. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και λιγότερο με την κτηνοτροφία. Ο τόπος παράγει εξαιρετικής ποιότητας λαχανικά, εσπεριδοειδή, ελαιόλαδο και άλλα φρούτα.

    Midea1
                                                                                  Πανοραμική άποψη της Μιδέας

Το χωριό μέχρι το 1928 ονομαζόταν επισήμως Γκέρμπεσι. Το Γκέρμπεσι ως όνομα περιοχής εμφανίζεται βιβλιογραφικά σε Βενετικά αρχεία του τέλους του 17ου – αρχές 18 αιώνα, όπου μαζί με άλλα χωριά του Δήμου “το χωριό Πλατανίτι και τα ζευγολατιά του Μάνεσι, Δενδρά, Μπάρδι, Γκέρμπεσι, Καλύβια και Μαριανό και την περιοχή τους”, απαρτίζουν μία από τις 29 κτηματικές  περιοχές που απαρτίζουν την περιφέρεια Ναυπλίου. (Ζευγολατιό σημαίνει μικρό τσιφλίκι). Στις αρχές του 19ου αιώνα το Γκέρμπεσι φαίνεται να ανήκει στο βιλαέτι του Άργους σύμφωνα με φορολογικά κατάστιχα του αρχείου Περούκα. Μόλις 55 οι κάτοικοι του χωριού το 1829, σύμφωνα με την απογραφή που έκανε το Γαλλικό Εκστρατευτικό Σώμα.

Σήμερα (2011) ο οικισμός της Μιδέας μαζί με τον όμορο οικισμό της Αμυγδαλίτσας έχει περίπου 630 κατοίκους. Ο οικισμός της Αμυγδαλίτσας (η αρχική του ονομασία ήταν Μπάρδι) βρίσκεται σε υψόμετρο 200 μέτρων με εξαιρετική θέα προς την Αργολική πεδιάδα. Οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Το χωριό γιορτάζει της Ζωοδόχου Πηγής. Και οι δύο οικισμοί κατοικήθηκαν από Αρβανίτες που ήταν χριστιανοί και μιλούσαν τη δική τους γλώσσα, την οποία χρησιμοποιούν τώρα πλέον μόνο οι κάτοικοι κάποιας ηλικίας και λιγότερο οι νέοι.

    Midea3
                                                                                  Άποψη της πλατείας του χωριού

Στο χωριό δραστηριοποιούνται δύο Σύλλογοι,  ο Σύλλογος Ανάδειξης και προβολής Αρχαιοτήτων της Μυκηναϊκής Ακρόπολης της Μιδέας και ο Σύλλογος Μιδεατών (Γκερμπεσιωτών) «Η ΜΙΔΕΑ», με πλούσιο πολιτιστικό και όχι μόνο έργο. Από το Σύλλογο Μιδεατών πραγματοποιούνται στο χωριό οι εξής εκδηλώσεις:
α)  Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς γίνεται αναβίωση εθίμων της αποκριάς
β)  Στο τέλος Ιουνίου γιορτή γκιόσας και
γ)  Τριήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων τον Αύγουστο.

Το χωριό έχει τρεις ναούς : τον Αγ. Ιωάννη που γιορτάζει στις 8 Μαΐου , τον Αγ. Ιωάννη που γιορτάζει στις 29 Αυγούστου και τους Αγ. Αναργύρους που γιορτάζουν την 1η Ιουλίου.

    Midea2   Midea4
                Ι.Ν. Αγ. Ιωάννη - Κεντρική Εκκλησία Μιδέας                                                        Ι.Ν. Αγ. Ιωάνννη Θεολόγου

Ο επισκέπτης του χωριού μπορεί να περιηγηθεί στα δρομάκια του χωριού που ανάλογα με την εποχή μοσχομυρίζουν από τα λουλούδια που είναι φυτεμένα στις αυλές των σπιτιών, μπορεί να ανέβει στο ξωκλήσι του Αϊ Γιάννη με αυτοκίνητο ή πεζοπορώντας για 45 λεπτά, όπου θα αποζημιωθεί από τη θέα ολόκληρου του αργολικού κάμπου μέχρι τη θάλασσα.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Αγ. Ιωάννη το Θεολόγο μπορείτε να βρείτε στην ενότητα "Αρχαιολογικοί Χώροι - Σημεία Ενδιαφέροντος".

Φυσικά δεν πρέπει να παραλείψει κανείς να επισκεφτεί τη Μυκηναϊκή Ακρόπολη (περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Μυκηναϊκή Ακρόπολη μπορείτε να βρείτε στην Ενότητα “Αρχαιολογικοί Χώροι - Σημεία Ενδιαφέροντος”) με απεριόριστη θέα του κάμπου, του Άργους με το κάστρο του (τη Λάρισα), τη θάλασσα και το Ναύπλιο με το Παλαμήδι. Η Ακρόπολη της Μιδέας θεωρείται ένα από τα πλέον αξιόλογα οχυρωματικά έργα των Μυκηναϊκών Χρόνων.

    Midea5
                                                                                  Άποψη Ακρόπολης Μιδέας

Μπορεί επίσης να περάσει ο επισκέπτης της Μιδέας το φαράγγι της Χώνης (Καράμπαμπα) από τις υπώρειες του Αραχναίου (Αμαριανός) μέχρι τη Μονή του Ταλαντίου στο υψίπεδο του χωριού Αραχναίο. Τέλος, όποιος κουραστεί από την πολύωρη περιήγηση στα ταβερνάκια του χωριού μπορεί να απολαύσει τη φημισμένη γκιόσα, τις γκόγκες καθώς και άλλα παραδοσιακά φαγητά.

Αγ. Ιωάννης - Κεντρική Εκκλησία Μιδέας
(Lat: 37.66146927989101, Long: 22.843430042237628)