grflag           enflag                   
       
Ο Δήμος Δ. Ε. Ασίνης Δρέπανο - Βιβάρι

Δρέπανο - Βιβάρι

     drepano6
                                                          Άποψη Δρεπάνου από τη γειτονική "Λιμνοθάλασσα"

Δρέπανο

Το Δρέπανο είναι ένα όμορφο παραδοσιακό χωριό μόνο 9χλμ απο το κέντρο του Ναυπλίου, που συνδυάζει τις καταπράσινες εκτάσεις των μανταρινιών με την καταγάλανη παραλία της Πλάκας. Ο παραδοσιακός αυτός οικισμός είναι χτισμένος στο πίσω μέρος του μικρού λόφου Μύλος (Άγιος Νικόλαος) με θέα την ανοιχτή θάλασσα.Το χαρακτηριστικό αυτού του χωριού είναι ότι τα περισσότερα σπίτια έχουν χτιστεί πάνω σε βραχώδες έδαφος και πολύ κοντά το ένα στο άλλο. Τα στενά και τα ανηφορικά σοκάκια του Δρεπάνου θυμίζουν νησί.

Το Δρέπανο μέχρι το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο λεγόταν “Χαϊδάρι”, αλλά περίπου το 1940 (σύμφωνα με μαρτυρίες των ντόπιων) πήρε το σημερινό του όνομα. Το Δρέπανο μέχρι να ενωθεί στο νέο Καλλικρατικό Δήμο Ναυπλιέων ήταν  η έδρα του Δήμου Ασίνης, όπου έδρευε το Δημαρχείο και άλλες υπηρεσίες του Δήμου.

Κοντά στο κέντρο του χωριού και πιο συγκεκριμένα στο δρόμο που ενώνει το Δρέπανο με την Ασίνη, βρίσκεται ένας παραδοσιακός πέτρινος ανεμόμυλος που ξυπνά τις μνήμες της τοπικής παράδοσης και μπορείτε να βγάλετε ξεχωριστές φωτογραφίες.

Στην Πλατεία του χωριού βρίσκεται η Εκκλησία Αγίου Ανδριανού & της Αγίας Ναταλίας, που γιορτάζει στις 25-26 Αυγούστου και διοργανώνεται το μεγαλύτερο παραδοσιακό πανηγύρι της περιοχής. Επίσης αξιόλογα εκκλησάκια είναι ο Άγιος Σπυρίδωνας, η Αγία Παρασκευή, ο Άγιος Γεώργιος και ο Άγιος Νικόλαος.

Το Δρέπανο, που βρέχεται και δροσίζεται από την παραλία της Πλάκας είναι ένα αναπτυγμένο τουριστικά χωριό που κρατά ζωντανά τα έθιμα και τις παραδόσεις της περιοχής.

       drepano2
                         Παλιός Ανεμόμυλος

Οι κάτοικοι του Δρεπάνου ασχολούνται με τον τουρισμό, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία και το εμπόριο. Ακόμη, δύο φορές την εβδομάδα γίνεται “παζάρι” στο κέντρο του χωριού με τοπικά προιόντα της περιοχής, το οποίο ειδικά του καλοκαιρινούς μήνες συγκεντρώνει τα βλέμματα των επισκεπτών της περιοχής.

Δίπλα στη θάλασσα υφίστανται οργανωμένες ξενοδοχειακές μονάδες, κάμπινγκ, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, στούντιος, παραδοσιακές επιπλωμένες κατοικίες, ξενώνες και δωμάτια για οικογένειες, ενώ πολλά από αυτά υποστηρίζουν πρόσβαση από ΑΜΕΑ.

Επίσης, οι παραδοσιακές ταβέρνες στην πλατεία και στην παραλία της Πλάκας που με τα φρέσκα θαλασσινά του Αργολικού Κόλπου και τα ντόπια κρεατικά είναι ακόμη ένας λόγος για να επισκεφθεί κάποιος το Δρέπανο.

 

Πλατεία Δρεπάνου
(Lat: 37.540217522728234, Long: 22.892423272103656)

drepano4                                  Πλατεία Δρεπάνου

 

    drepano5
                                                                                               Παραλία Πλάκας

Βιβάρι

Ακολουθώντας τον κεντρικό δρόμο ή ένα μονοπάτι από το Δρέπανο, θα φτάσει ο επισκέπτης σε ένα γραφικό παραδοσιακό ψαροχώρι, το πλέον προστατευόμενο λιμάνι της Αργολίδας, το γνωστό Βιβάρι.

Το Βιβάρι είναι ένα μαγευτικό παραθαλάσσιο χωριό με μοναδική γοητεία, που η κρυστάλλινη πεντακάθαρη παραλία του  μαγνητίζει του επισκέπτες. Ο κόλπος του Βιβαρίου είναι ένα μεγάλο φυσικό λιμάνι, που προστατεύεται από τους ανέμους και είναι διάσημο για το ολονύκτιο αγκυροβόλημα από γιoτ ή άλλα σκάφη.

    vivari1
                                                                                     Άποψη Κόλπου Βιβαρίου

Η τουριστική υποδομή του Βιβαρίου είναι πολύ οργανωμένη με ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, δωμάτια, στούντιος, παραδοσιακές επιπλωμένες κατοικίες, ξενοδοχεία,κ.α.. Έτσι διαμένοντας στα παραδοσιακά καταλύματα, κερδίζετε την ευκαιρία να γευθείτε αξέχαστες παραδοσιακές γεύσεις στις παραδοσιακές Ταβέρνες, όλες με πανοραμική θέα στον Αργολικό Κόλπο.

    vivari2
                                                                                     Τμήμα παραλίας Βιβαρίου

Ανάμεσα στο Δρέπανο και το Βιβάρι εκτείνεται η περίφημη Λιμνοθάλασσα, ένα οικοσύστημα μέσα στο οποίο γίνεται η αναπαραγωγή των ψαριών. Οι κάτοικοι του Βιβαρίου ασχολούνται με τον τουρισμό, το ψάρεμα, τη γεωργία και το εμπόριο εσπεριδοειδών και κηπευτικών.

    vivari3    vivari4
              Τμήμα παραλίας από Βιβάρι προς Άγιο Νικόλαο                                                     Άποψη λιμανιού Βιβαρίου
  

Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται η Εκκλησία του Προφήτη Ηλία που γιορτάζει στις 19-20 Ιουλίου και διοργανώνεται το παραδοσιακό πανηγύρι με ντόπια κρέατα, ποτά και χορό μέχρι τις πρωινές ώρες. Αξιόλογος εκκλησίες είναι επίσης  η Παναγία η Λεύκα (η θέα από την Παναγία και προς την Λιμνοθάλασσα και τον Άγιο Νικόλαο είναι εκπληκτική- αξίζει επίσκεψης), η Ζωοδόχος Πηγή (Μαραθιά) και ο Άγιος Νικόλαος (Παραλία Κονδύλι). Οι κοντινές παραλίες της Πλάκας, του Κονδυλίου και του Βιβαρίου θα σας δροσίσουν τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η διαμονή σας στο Βιβάρι είναι ιδανικό μέρος για ξεκούραστες και ευχάριστες διακοπές με εναλλακτικές διαδρομές που συνδυάζουν βουνό και θάλασσα.

    vivari5
                                                                                     Άποψη Βιβαρίου
 Πλατεία Βιβαρίου - Ι.Ν. Προφήτη Ηλία
(Lat: 37.536789053864936, Long: 22.917389273614276)