grflag           enflag                   
       
Νέα Εκδηλώσεις Στα χνάρια των Τολιανών στην Κρήτη ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος

Στα χνάρια των Τολιανών στην Κρήτη ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος

ΑΓΙΟΙ ΔΕΚΑ-10.2-8


 

Την πατρογονική κοιτίδα των Τολιανών τους Αγίους Δέκα Μεσσάρας στην Κρήτη επισπεύτηκε ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος, με αφορμή την αδερφοποίηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των δύο κοινοτήτων τον Απρίλιο του 2018.


 

Στην Προσκυνηματική-Πολιτιστική εκδρομή συμμετείχαν ο Σύλλογος Επαγγελματιών Τολού, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τολού, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων και η Ένωση Κρητών Αργολίδας.

Το Σάββατο, δεύτερη μέρα της επίσκεψης εκπρόσωποι από τους Αγίους Δέκα συνόδεψαν την αποστολή καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Στα πλαίσια της γνωριμίας με την Κρήτη πραγματοποιήθηκε προσκύνημα στο Μοναστήρι της Αγίας Ειρήνης στο Ρέθυμνο, ύστερα επίσκεψη στην πόλη του Ρεθύμνου. Στη συνέχεια περνώντας από τον πιο αρχαίο οικισμό στο μυθικό βουνό Ψηλορείτη Αξό, σταματήσαμε στο εντυπωσιακό Μουσείο Ξυλογλυπτικής.

Την Κυριακή οι επισκέπτες από το Τολό προσκύνησαν στους τάφους των Αγίων Δέκα και ξεναγήθηκαν από την αρχαιολόγο Κα Βάνα στην Αρχαία Γόρτυνα που είναι στα όρια του οικισμού των Αγίων Δέκα και στη συνέχεια ακολούθησε στο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας Αγίων Δέκα, πολιτιστική εκδήλωση, κατά την οποία χόρεψαν παραδοσιακού χορούς τα Χορευτικά Τμήματα Τολού και Αγίων Δέκα του κου Γεωργιλαδάκη.

Στην συνέχεια ακολούθησε ανταλλαγή δώρων μεταξύ των Δημάρχων Ναυπλιέων και Γόρτυνας Δημήτρη Κωστούρου και Νίκου Σχοιναράκη αντίστοιχα, καθώς και μεταξύ των φορέων των δύο περιοχών.

Την ίδια μέρα το απόγευμα ολοκληρώθηκε η αδερφοποίηση των δύο κοινοτήτων.