grflag           enflag                   
       
Νέα Τύπος Δελτία Τύπου ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟY:ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΠΡΩΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: ΕΝΑΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΩΣΤΟΥΡΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟY:ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΠΡΩΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: ΕΝΑΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΩΣΤΟΥΡΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ  

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  

ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΠΡΩΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: ΕΝΑΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΩΣΤΟΥΡΟΥ

Ιστορική μέρα σήμερα για το Ναύπλιο και τους Ναυπλιώτες καθώς το εμβληματικό κτίριο όπου στεγαζόταν το πρώτο φαρμακείο της Ελλάδας πέρασε στην κυριότητα του Δήμου Ναυπλιέων.

Ένας στρατηγικός στόχος του δημάρχου Δημήτρη Κωστούρου έγινε πραγματικότητα.

Το διατηρητέο κτίριο, όπου ταριχεύθηκε το σώμα του Ιωάννη Καποδίστρια από τον Ιταλό φιλέλληνα χημικό και φαρμακοποιό Βονιφάτιο Βοναφίν, ανήκε σε τρεις ενοριακούς ναούς της Μητρόπολης Αργολίδας.

Καθώς τα νομικά και τυπικά εμπόδια για την απόκτησή του από τον Δήμο ήταν ένα μεγάλο στοίχημα, σημαντικό ρόλο έπαιξαν η αγαστή συνεργασία με τον νυν Μητροπολίτη Άρτας Καλλίνικο και τον Μητροπολίτη Αργολίδας Νεκτάριο ούτως ώστε αυτά να  υπερκεραστούν , ενώ τέθηκε πάνω από κάθε άλλη επιδίωξη η απόδοση του κτιρίου αυτού στον Δήμο και  τους πολίτες. Πρωταρχικός στόχος σε αυτή τη μακρά διαδικασία, που ξεκίνησε με αλλεπάλληλες αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων, δικαστικές αποφάσεις και προσαρμογή του κανονιστικού πλαισίου του χρηματοδοτικού εργαλείου που χρησιμοποιήθηκε, ήταν  το μνημείο αυτό να αξιοποιηθεί και να διαφυλαχθεί  με αποκλειστικό  γνώμονα το συμφέρον της πόλης και τη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Παράλληλα τέθηκε η στρατηγική  προκειμένου να αντιμετωπιστεί οικονομικά η συγκεκριμένη αναγκαιότητα και αξιοποιήθηκε η δυνατότητα χρηματοδότησης από το ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ, με επιχορήγηση του οποίου καλύφθηκε το μεγαλύτερο μέρος του τιμήματος, το δε υπόλοιπο καλύφθηκε από ίδιους πόρους του Δήμου.

Ο δήμαρχος Ναυπλιέων δήλωσε χαρακτηριστικά ότι:

«Είναι βέβαιο ότι με μια τέτοια επένδυση στον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου μας, μόνο το καλύτερο μπορούμε να περιμένουμε στο μέλλον, καθώς η ζωντανή μας ιστορία καταγράφεται, διασώζεται και αξιοποιείται για να αποκτήσει κάτι  πολύ περισσότερο από το ρόλο του «εκθέματος». Επόμενος στόχος είναι η αποκατάσταση και λειτουργική ενσωμάτωση του ακινήτου αυτού στην πολιτιστική υποδομή της πόλης μας με άμεσο θετικό αντίκτυπο στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην τοπική οικονομία επόμενης μέρας του δήμου μας.»

06/11/2017